Ook Ten Boer zet ouderbijdrage jeugdzorg in de ijskast

© Jeroen Berkenbosch / RTV Noord
In navolging van andere gemeenten schort Ten Boer de ouderbijdrage voor jeugdhulp op.
De gemeente betwijfelt of de ingewikkelde opzet van de ouderbijdrage in de praktijk wel uitvoerbaar is. Ook wil de gemeente weten in hoeverre ouders jeugdzorg mijden, als ze zelf de portemonnee moeten trekken. Een ouderbijdrage kan oplopen tot 1.500 euro per jaar.

Rechtsongelijkheid

Ten Boer heeft ook principiële bezwaren tegen de eigen bijdrage. Voor kinderen met gedragsproblemen of een verstandelijke beperking moeten hun ouders nu een bijdrage betalen. Dat geldt niet voor kinderen die met lichamelijke problemen in een kliniek of ziekenhuis opgenomen worden. Dit leidt tot een ongelijke behandeling, vindt de gemeente.

Geen informatie meer

Het opschorten van de ouderbijdrage betekent dat de gemeente Ten Boer aan het Centraal Administratiekantoor geen informatie meer aanlevert voor het innen van de ouderbijdrage. Ook stopt de gemeente met het innen van reeds vastgestelde ouderbijdragen op basis van de oude wet op de Jeugdzorg.
Andere gemeenten gingen Ten Boer voor
Groningen, Haren, Stadskanaal, Oldambt en Loppersum besloten al eerder de ouderbijdrage geheel of gedeeltelijk op te schorten.