Bouw Gemini windpark ligt op koers

© FPS/Jos Schuurman
Het kost bijna drie miljard euro en gaat stroom leveren aan driekwart miljoen huishoudens.
De bouw van het Gemini windpark, 85 kilometer boven de Groningse kust, is in volle gang.
Dagelijks zijn er 500 mensen mee aan het werk, waarvan een groot deel uit het Noorden.
Tijdens een bijeenkomst van de netwerkorganisatie Eemshaven.info, gaf aannemer Van Oord donderdagavond uitleg over de voortgang van het megaproject.

Stroomkabels

Van Oord is inmiddels begonnen met de stroomkabels. Op 1 juli volgt het heien van de eerste funderingen van de windturbines. Om milieuredenen mag het heien niet eerder.
De bouw ligt op schema, volgens projectdirecteur Didi te Gussinklo van Van Oord. Van Oord is verantwoordelijk voor de aanleg van alle kabels. Het gaat om honderden kilometers kabel van dertig centimeter dikte.
'Vooral de Waddenzee is daarbij een probleem, omdat de bodem er constant verandert', zegt Te Gussinklo. 'We moeten de kabels daar dan ook extra diep ingraven'. Daarvoor, en voor allerlei andere werkzaamheden, heeft Van Oord inmiddels al zo'n 25 schepen in de vaart.

Eerder klaar

Te Gussinklo hoopt dat het megaproject eerder klaar is dan gepland. Volgens schema moet het windpark van 6500 hectare in 2017 klaar zijn. 'Dat moet, als het weer meezit, ook al in oktober volgend jaar kunnen'.

Noorden

Te Gussinklo is ook tevreden over het noordelijke aandeel in het project. Alleen al in haar projectteam zitten 40 mensen die afkomstig zijn uit de drie noordelijke provincies. Ook het aantal noordelijke bedrijven dat bij de werkzaamheden zijn ingeschakeld zou hoog zijn.
Overigens is er nog meer werk te doen waar noordelijke ondernemers voor in aanmerking komen. Het gaat dan vooral om de bevoorrading van de schepen die Van Oord inzet.