TTIP-paard van Troje staat tussen beide markten

Een anti-TTIP-demonstratie in Berlijn
Een anti-TTIP-demonstratie in Berlijn © Archief EPA/Wolfgang Kumm
Vrijdagochtend haalt ROOD symbolisch het Paard van Troje binnen op Tussen Beide Markten in de stad Groningen. De SP-jongerenorganisatie protesteert hiermee tegen TTIP, het vrijhandelsakkoord waarover de Europese Unie onderhandelt met de Verenigde Staten.
Gesloten deuren

Voor veel producten gelden in de EU andere regels dan in de VS. Het idee achter TTIP is dat die verschillen zoveel mogelijk verdwijnen. Daarvoor moeten beide partijen het eens worden over welke regels gaan gelden. De gesprekken vinden plaats achter gesloten deuren.
Met het akkoord haalt de EU het Paard van Troje binnen, zegt ROOD. Het geeft multinationals de mogelijkheid om nationale regels en wetten te omzeilen, waarschuwen de SP'ers.

Land aanklagen

Het ergste is de 'investeringsbescherming', vinden de socialisten. Die houdt in dat overheden landen aan kunnen klagen als die wetten invoeren die de vrije handel in de weg zitten. Niet bij een gewone rechter, maar bij een speciaal hof, het Investor State Dispute Settlement (ISDS), dat bemiddelt tussen het betreffende land en bedrijf.
ROOD roept mensen op de petitie TTIP Nee te tekenen.
Oud-Groninger Arjen Lubach legde het als volgt uit in Zondag met Lubach: