GroenLinks eist opheldering over crisis- en herstelwet

© Archief RTV Noord
De Tweede Kamerfractie van GroenLinks wil weten of huizen en gebouwen in Groningen sneller onteigend kunnen worden door de invoering van de crisis- en herstelwet. Het Groninger aardbevingsgebied valt vanaf nu onder die wet.
Liesbeth van Tongeren heeft er Kamervragen over gesteld aan de ministers van Economische Zaken en Infrastructuur & Milieu. Ze vraagt de beide bewindslieden het opnemen van het aardbevingsgebied in de crisis- en herstelwet te heroverwegen.

Gedupeerden buitenspel?

Het Kamerlid vreest dat als gevolg van de wet gedupeerden in het aardbevingsgebied buitenspel worden gezet. Zo zouden meer bevoegdheden bij minister Kamp komen te liggen.

Invloed van regio

Het GroenLinks-Kamerlid wil weten in hoeverre gemeenten en de provincie nog invloed kunnen uitoefenen op het versterken van huizen en gebouwen. Ook vraagt ze wat gedupeerden nog te vertellen hebben bij het onteigening van panden.
Ook wil het Kamerlid weten hoe de wet zich verhoudt met de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Die vindt dat gemeenten en de provincie een grotere rol moeten krijgen bij de besluitvorming over de aardbevingsproblematiek.

Monumenten

Van Tongeren wil verder opheldering over de regels op het gebied van monumenten en beschermde dorpsgezichten.