Steeds meer schademeldingen buiten bevingsgebied

Het aantal schademeldingen buiten het aardbevingsgebied neemt snel toe. Het gaat hierbij om meldingen uit onder meer Veendam en Winschoten. De gedupeerden vangen tot nu toe bot.

Deze plaatsen vallen buiten de zogenoemde contourenkaart. In die gebieden is de kans op aardbevingsschade volgens de NAM minimaal.

Scheur dwars door stenen

De betrokkenen denken daar heel anders over. Ze zijn ervan overtuigd dat de schade aan hun huizen door aardbevingen komt. 'Ik heb een grote scheur dwars door de stenen van mijn buitenmuur heen. Dat moet wel aardbevingsschade zijn', zegt Redmer van Dijken, die aan de Kaap de Goede Hoop in Veendam woont.

Niet in behandeling

In zijn straat zijn meerdere schadegevallen, net als aan de Langeleegte in Veendam. De gedupeerden hebben erover aan de bel getrokken bij het Centrum Veilig Wonen (CVW) in Appingedam. Die organisatie meldt ze per e-mail dat de schade niet in behandeling wordt genomen, met als reden dat Veendam buiten de contourenkaart ligt.
Woordvoerder Arjan van de Leur van het CVW verwijst voor een reactie naar de NAM, die voor deze gevallen verantwoordelijk zou zijn. Het gasconcern bevestigt dat het aantal schademeldingen buiten het aardbevingsgebied snel toeneemt.

Schade wordt vergoed

Volgens NAM-woordvoerder Sander van Rootselaar is dat reden om in actie te komen. 'We gaan steekproefsgewijs experts ook buiten de contouren schademeldingen laten onderzoeken. Als de schade aardbevingsgerelateerd is, vergoeden we dat', belooft de NAM-woordvoerder.
In Veendam moeten ze dat eerst nog zien. 'Tot nu toe hebben we alleen een afwijzing van het Centrum Veilig Wonen. Van de NAM hebben we niets vernomen. Ben benieuwd of dit meer dan alleen woorden zijn.'

'Laat NAM maar komen'
Jan Noordman uit Veendam heeft inmiddels zijn woning laten taxeren. De uitkomst laat weinig aan duidelijkheid te wensen over. 'De conclusie is dat er sprake is van aardbevingsschade aan mijn woning. Dus laat de NAM maar komen, en zo snel mogelijk', vindt Noordman.