Inwoners Groningen eisen meer meetmethodes aardbevingen

© Jerry Lampen/ANP
Onafhankelijk onderzoek en meer meetmethodes voor grondversnelling in het aardbevingsgebied. Daar dringt een groep inwoners van Groningen op aan in een 'open brief' aan de Tweede Kamer en de Dialoogtafel.
'Wat ons verbaast en tegen de borst stuit is het gebrek aan onafhankelijk onderzoek naar de ramp die zich langzaam in onze provincie voltrekt,' zo laten ze het parlement weten.
Data niet toegankelijk
Ze zeggen blij te zijn dat het meetnetwerk wordt uitgebreid. 'Maar helaas ontbreekt het nog steeds aan transparantie. Zo zijn de data over grondversnelling niet toegankelijk voor derden. Dat is onbegrijpelijk.'

Tiltmethode
In de brief wordt erop gewezen dat bepaalde meetmethodes niet worden toegepast. Daarbij gaat het met name om de zogenoemde tiltmethode. Hiermee kan worden gevolgd wat er met een huis gebeurt als er een aardbevingsgolf voorbij komt.

Veel nauwkeuriger

Deze methode is al in de praktijk gebracht bij de aardbeving eind februari bij Appingedam. 'En daaruit blijkt dat deze tiltmeters veel nauwkeuriger de beweging van het pand vastellen dan de huidige versnellingsmeters', zo wordt in de brief toegelicht.
Er wordt aan de kamer en Dialoogtafel een bedrag van 25.000 euro gevraagd om de tiltmethode in een groot deel van Groningen toe te kunnen passen.

Erkenning

De brief is ondertekend door onder meer Hiltje Zwarberg uit Termunterzijl, die met de stichting Windhoek jarenlang actie tegen windmolens voerde. Ook Betteke de Haan uit Niehove heeft getekend. Zij vecht voor erkenning van aardbevingsschade in het Westerkwartier.