Stadjers herdenken massaal bevrijding van Groningen

De optocht van de legervoertuigen van Keep Them Rolling heeft zondag duizenden toeschouwers naar Groningen getrokken. Rond één uur trok het konvooi, dat bestond uit 150 originele voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, van Eelde naar de stad.
Keep Them Rolling is een club verzamelaars van vrachtauto's en jeeps die tijdens de oorlog door de Amerikanen en Canadezen werden gebruikt.

Voertuigen bekijken

De wagens volgden de originele route die de Canadezen ook volgden in april 1945. Via de Paterswoldseweg trok de stoet naar de Vismarkt, waar een defilé werd afgenomen en het publiek de vrachtauto's en jeeps kon bewonderen.

Gevechten nagespeeld

Na de optocht verplaatste de drukte zich naar de Grote Markt. Hier werden de gevechten die in april 1945 tussen den Canadese bevrijders en de Duitse bezetters plaatsvonden nog één keer zo realistisch mogelijk nagespeeld. Duizenden mensen wilden dat van dichtbij meemaken.
De slag op de Grote Markt was het hoogtepunt van het herdenkingsweekend dat vrijdagavond begon met het naspelen van de gevechten op de Paterswoldseweg.

Honderden doden

In april '45 kwamen ruim veertig Canadezen en meer dan honderd burgers om het leven. Aan de Duitse kant sneuvelden enkele honderden manschappen. Bij de gevechten destijds ging een groot gedeelte van de historische binnenstad van Groningen in vlammen op.
Op de Grote Markt kwam na dik een uur vechten een einde aan de slag om de stad Groningen met als uitkomst: weer een nederlaag voor de duitsers, net als in 1945.