Staking bij Smurfit Kappa

Werknemers van Smurfit Kappa met fabrieken in Hoogkerk, Oude Pekela, Bad Nieuweschans, Coevorden en Bergen op Zoom hebben het werk maandagmorgen om 06.00 uur neergelegd.
De naar schatting 630 werknemers willen een sociaal plan, omdat de hardkarton-fabrieken verkocht worden aan de Duitse investeerder Aurelius. Hierdoor staan volgens de bonden zo'n 85 banen op de tocht.

Ultimatum

Tot dusver heeft de directie van Smurfit Kappa niet gereageerd op een ultimatum dat afgelopen woensdag afliep. Volgens FNV-bestuurder Albert Kuiper is wel veelvuldig contact met de directie maar worden de eisen niet ingewilligd en 'dan is er niets anders te doen dan te staken', aldus Kuiper. Hij heeft geen goed gevoel bij de overname door een investeringsmaatschappij. 'Kijk maar naar V&D. Voordat je het weet is al het geld uit de onderneming getrokken en is er niks meer over voor een sociaal plan. We zijn het praten voorbij. Nu is het tijd voor actie', zegt de strijdbare vakbondsman.

Dikke miljoenen

'We gaan net zo lang door totdat ze toegeven', zegt een werknemer maandagmorgen tegen RTV Noord-verslaggever Wiebe Klijnstra. 'We moeten d´r gewoon voor knokken. Er worden hier dikke miljoenen verdiend, maar d'r is nog geen kwartje over voor het personeel. Dat gaat natuurlijk niet door', aldus een boze werknemer van Smurfit Kappa in Bad Nieuweschans.

Actiecentrum

In hotel Faber in Hoogezand is een actiecentrum ingericht. Daar worden de stakers om 10.00 uur verwacht.