Met 'Niet lullen maar poetsen' wil PvdA het vertrouwen terugwinnen

'Niet lullen maar poetsen', onder dat motto wil de landelijke PvdA de komende maanden het vertrouwen van de kiezers terug winnen. De aanpak is een voorstel van Paul Smit, voorzitter van de Groninger PvdA-afdeling.
Zijn oproep kreeg afgelopen zaterdag veel steun op een landelijke ledenvergadering van de partij.


Verkiezingsnederlaag

Tijdens de Ledenraad werd de nederlaag besproken van de verkiezingen voor Provinciale Staten van vorige maand. Een deel van de leden wenst extra onderzoek naar die nederlaag, maar daar wil Paul Smit niets van weten.

Frustraties

'Onder de noemer 'Niet lullen, maar poetsen' heb ik tijdens de vergadering een motie ingediend. Uit frustratie over het feit dat bepaalde leden opnieuw onderzoek willen', zegt Smit.
'Navelstaren, een extra congres waar we doen aan zelfkastijding. Daar heb ik echt geen trek in. Dat gevoel werd breed gesteund', stelt hij.

'Geen onderzoek, maar laten zien'

Volgens Smit is dat extra onderzoek niet nodig: 'Mensen zien heus wel dat we nadenken over hoe links we wel niet zijn, maar het vervolgens toch niet doen. Mensen herkennen zich niet meer in de PvdA. Dat los je niet op door extra onderzoek, maar door te laten zien dat we het anders doen.'

'Ik wil meer linksbuitens'

Sinds de PvdA in het kabinet zit met de VVD, verloor de partij drie verkiezingen op rij. Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten werd de partij voorbijgestreeft door de SP. In Groningen, Friesland en menig andere provincie moet de PvdA genoegen nemen met een rol in de oppositie.
Om het tij te keren roept Smit de PvdA-Kamerfractie op 'de randen op te zoeken' van gemaakte afspraken met de VVD. 'Ik wil meer linksbuitens in de PvdA.' Eerder gaf de Kamerfractie zelf al aan zich de komende periode meer te profileren.