Opnamestop bij 'beschermingsbewind' Volkskredietbank

De Volkskredietbank Noord-Oost Groningen heeft een cliëntenstop afgekondigd. Mensen die volgens de rechter niet in staat zijn om hun financiële belangen zelf te behartigen, kunnen niet meer bij de VKB terecht. Dat valt onder het zogeheten beschermingsbewind.
De opnamestop is afgekondigd, omdat het aantal cliënten enorm is toegenomen. Ook zegt de Volkskredietbank Noord-Oost Groningen gebukt te gaan onder de bezuinigingen.

Gemeenten

Bij de Volkskredietbank Noord-Oost Groningen zijn acht gemeenten aangesloten.
- Oldambt
- Veendam
- Pekela
- Bellingwedde
- Eemsmond
- Loppersum
- Appingedam
- Delfzijl.

Woede

De opnamestop heeft geen gevolgen voor de huidige cliënten van de Volkskredietbank. Nieuwe gevallen worden doorverwezen naar commerciële bureaus. Dit heeft al tot woede geleid bij de raadsfractie van Oldambt Aktief.

Oneerlijk

Volgens fractievoorzitter Nico Postmus vragen de commerciële bureaus aanzienlijk meer geld. Ook vraagt hij zich af of de cliëntenstop wettelijk wel is toegestaan. Hij vindt de maatregel 'onrechtvaardig' en 'oneerlijk' en kondigt daarom verzet aan.
Ook de Socialistische Partij (SP) in Oldambt maakt zich zorgen en heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het gemeentebestuur van Oldambt.