'Berenburg is boosdoener van misbruik drie tienermeisjes'

© Erik Hogeboom
Voor het seksueel misbruiken van drie tienermeisjes is door de rechtbank in Groningen vijf maanden cel geëist tegen een 66-jarige man uit Uithuizen.
Ook wil het Openbaar Ministerie (OM) dat de man ruim 6.500 euro schadevergoeding betaalt aan zijn slachtoffers.

Seksuele diensten

De inwoner van Uithuizen kocht voor de meisjes sigaretten en drank. Hij vroeg daar seksuele diensten voor terug. De meisjes kwamen maandenlang bij de man over de vloer.
Bij één van de slachtoffers zou hij verder zijn gegaan dan 'de anderen', maar van verkrachting was volgens hem geen sprake.

Berenburg

Voor de rechtbank toonde de man, die een alcoholprobleem heeft, berouw. 'Maar de Berenburg was de echte boosdoener', zo verdedigde hij zich.
Uit een psychologisch onderzoek blijkt dat de man door zijn alcoholgebruik verminderd toerekeningsvatbaar is. Ook heeft hij psychische en sociale problemen.

Behandelplan

Behalve vijf maanden cel, eiste het OM ook vijftien maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van vijf jaar. Ook zou er een behandelplan voor de man moeten worden opgesteld, met een plek voor begeleid wonen.

Lagere straf

De advocaat van de Uithuizer pleitte voor een lagere straf zonder detentie, omdat de zedenpolitie fouten zou hebben gemaakt bij het verhoor van de meisjes. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.