Veel animo voor 'aardbevingssubsidie'

De meeste aanvragen betreffen het plaatsen van zonnepanelen
De meeste aanvragen betreffen het plaatsen van zonnepanelen © DebbieMous/SXC Stock Exchange
Al meer dan tienduizend inwoners van het aardbevingsgebied in Groningen hebben een subsidie aangevraagd om hun woning energiezuiniger te maken.
Via de Tijdelijke Regeling Waardevermeerdering kunnen huizenbezitters met minimaal duizend euro bevingsschade maximaal vierduizend euro terugkrijgen voor energiebesparende of -opwekkende maatregelen.

Compensatie voor waardedaling

De regeling ging in op 6 november vorig jaar. Het doel is om de waardedaling van de huizen in het bevingsgebied (deels) te compenseren. Onlangs kwam de tienduizendste aanvraag binnen bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

Zonnepanelen

De meeste aanvragen betreffen het plaatsen van zonnepanelen. Ook het plaatsen van dubbelglas en de aanschaf van een energiezuinige verwarmingsketel worden vaak als reden genoemd.

Appingedam koploper

De regeling is bedoeld voor huizenbezitters in elf gemeenten: Appingedam, Bedum, Delfzijl, Eemsmond, Hoogezand-Sappemeer, Loppersum, De Marne, Menterwolde, Slochteren, Ten Boer en Winsum. De meeste aanvragen komen uit Appingedam (777), gevolgd door Bedum (739) en Delfzijl (623).