Kamp: 'Gaskraan Loppersum gaat inderdaad helemaal dicht'

© RTV Noord
De gaskraan bij Loppersum gaat per direct vrijwel helemaal dicht. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat dinsdag bevestigd. Hij geeft daarmee gehoor aan een uitspraak van de Raad van State dinsdag.
De NAM zal de gasproductie in het Loppersumveld minimaliseren naar een niveau dat alleen nog voor de leveringszekerheid strikt noodzakelijk is. Dat betekent dat de gaskraan op een 'waakvlam' wordt gezet en in het najaar alleen nog hoger gaat als dat door een strenge winter nodig is.

Leveringszekerheid

'Het volledig stopzetten van de gaswinning bij Loppersum is niet mogelijk vanwege de leveringszekerheid. De Raad van State heeft hier in de uitspraak ook rekening mee gehouden', zegt Kamp.
Eerder verlaagde de minister de productie bij Loppersum al met 80 procent en stelde een maximum van 3 miljard kuub gas per jaar. Dit sloot echter niet uit dat er in een warm jaar meer wordt gewonnen dan voor leveringszekerheid achteraf strikt noodzakelijk bleek.

Positief

Het eerdere besluit de kraan met 80 procent dicht te draaien lijkt al een positief effect te hebben gehad op het aantal bevingen in het gebied, stelt Kamp. Van het maximum van 3 miljard kuub dit jaar heeft de NAM in de eerste drie maanden 1 miljard gewonnen.