Burgemeester Hoogezand-Sappemeer vreest geen extra gaswinning in gemeente

© RTV Noord
Burgemeester Peter de Jonge van Hoogezand-Sappemeer verwacht niet dat de gaskraan in zijn eigen gemeente verder wordt opengedraaid.
Dit zegt hij, nu is besloten rond Loppersum geen gas meer te winnen.
Minister Henk Kamp zei dinsdagavond dat de gaskraan bij Loppersum per direct vrijwel helemaal dichtgaat. Daarmee gaf hij gehoor aan de uitspraak van de Raad van State, eerder op de dag.

Eerdere afspraken

Dat betekent volgens De Jonge niet dat Hoogezand en omstreken de dupe worden van dat besluit. Hij wijst op eerdere afspraken die hij met Kamp heeft gemaakt. 'De gaskraan zou hier juist ook verder dichtgaan.'
De NAM zou in 2015 in het cluster Loppersum nog 2 miljard kuub aardgas mogen winnen, maar dat is nu van de baan. Of die resterende 2 miljard nu uit putten uit omliggende gemeenten gewonnen gaat worden, is niet duidelijk. De NAM kan daar nog niet op reageren.

Gewaarschuwd

Dat betekent dat De Jonge wel een slag om de arm houdt. 'Ik weet niet honderd procent zeker hoe dat nu verder gaat. Een gewaarschuwd mens telt inderdaad voor twee. We gaan het wel in de gaten houden, dat Kamp zich hier aan houdt. Dat doen we samen met andere Groningse gemeenten.'
In Hoogezand-Sappemeer leek vorig jaar een toename van aardschokken te zijn, sinds het terugbrengen van de winning uit enkele gasputten rond Loppersum.