Kés Aerts: 'Winkelbeleid Appingedam kan en moet anders'

Het kan en moet anders met Appingedam, vindt kunstenaar Kés Aerts. De voormalig Damster kan het niet aanzien dat zijn geliefde stadje kopje ondergaat aan de gevolgen van onder meer krimp, vergrijzing en economische recessie.
Hij heeft zich, in samenwerking met de Kamer van Koophandel, jaren verdiept in dit soort zaken.

'Rollator-city'

'Het centrum van Appingedam is door de jaren heen uitgedund tot een minuscuul klein winkelstraatje', zegt Aerts op een bijeenkomst voor Damster ondernemers. 'Ik ben benieuwd wat er over vijf jaar nog van over is. Als jullie zo doorgaan, vrees ik het ergste.'

Ondernemers spelen rol

De kunstenaar, die tegenwoordig woont en werkt in Tjuchem, heeft een plan bedacht om de leefbaarheid 'een boost' te geven. Dat plan begint bij de ondernemers in het centrum.
'Ervaren ondernemers moeten jongeren weer warm maken voor een eigen onderneming', meent Aerts. Daarnaast moeten de eigenaren van winkelpanden volgens hem stoppen met 'het traineren van Appingedam met hoge huren'.

Gewoontedieren

Ook is Aerts ervan overtuigd dat er meer structuur moet komen in het organiseren van markten en evenementen. 'Mensen zijn gewoontedieren, je moet blind kunnen vertrouwen op bijvoorbeeld een markt die elke maand weer terugkomt.' Verder moet er volgens hem meer eenduidigheid komen in de openingstijden van de winkels. Aerts: 'Daar zit nu nog veel verschil tussen. Dat kan en moet anders.'

Raadscommissie

In mei wordt zijn plan tijdens een openbare commissievergadering van de gemeente Appingedam besproken. Dan kan ook de Damster politiek ingaan op Aerts' visie.