Sloop dreigt voor 43 woningen in aardbevingsgebied (update)

Het Centrum voor Veilig Wonen adviseert om 43 woningen aan de Delfstraat, Zeedijken en Zijlvest in Loppersum te vervangen. De huizen staan in het aardbevingsgebied. Laatste update 10.54 uur
Het Centrum betwijfelt of de woningen in de toekomst sterk genoeg zijn om aardbevingen te weerstaan.


Update 10.43 uur
.

Het gaat om de zogeheten Jarinowoningen, die de afgelopen maanden zijn
. Uit onderzoek is gebleken dat bouwkundig versterken voor de panden technisch complex, kostbaar en zeer ingrijpend is voor de bewoners. Het Centrum voor Veilig Wonen adviseert daarom de woningen niet bouwkundig te versterken en gaat 'opties voor nieuwbouw' onderzoeken.

Niet acuut onveilig

De bewoners zijn dinsdagavond op de hoogte gebracht tijdens een informatiebijeenkomst van de gemeente Loppersum, de NAM en het Centrum voor Veilig Wonen. De Lopsters kregen daar te horen dat de huizen niet acuut onveilig zijn. Op dit moment voldoen ze aan de bouwnormen onder normale omstandigheden. Omdat de woningen in het centrum van het aardbevingsgebied staan en tegen zwaardere aardbevingen bestand moeten zijn, zijn maatregelen nodig.
De komende tijd zullen er afspraken worden gemaakt met de bewoners van de woningen in de drie straten. Ook krijgen ze ondersteuning van het Centrum voor Veilig Wonen en de gemeente Loppersum.

Update 10.54

De PvdA in de Tweede Kamer heeft inmiddels minister Kamp van Economische Zaken om opheldering gevraagd over de mogelijke sloop van de woningen in Loppersum. Verder wil de fractie weten of er nog andere woningen op de nominatie staan om gesloopt te worden.