Bronsmotor van de Jatrie loopt weer

© Jan Geertsema
De negentig jaar oude dieselmotor van het oude Veenkoloniale vrachtschip de Jatrie loopt weer. De motor heeft naar schatting bijna 25 jaar stilgestaan.
Het schip ligt momenteel voor restauratie afgemeerd bij scheepswerf Droogdok Groningen aan de Finse Haven.
In januari dit jaar zijn de vrijwilligers aan de slag gegaan om de unieke tweecilinder weer aan de praat te krijgen. Nadat drie eerdere startpogingen niet slaagden, lukte het dinsdag wel de Bronsmotor te reanimeren.

Laatste wens

De Jatrie is een oud binnenvaartschip, in 1930 gebouwd in Pekela. De laatste eigenaar en schipper was Harm Davids. Het was zijn laatste wens dat het schip een permanente plaats zou krijgen bij het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal.

Nieuwe stuurhut

De afgelopen maanden zijn meer restauratiewerkzaamheden zo goed als voltooid. De nieuwe stuurhut is klaar en kan na terugkomst in Stadskanaal geplaatst worden. Een voormalige sportvloer uit de Kameleon in Musselkanaal wordt de nieuwe scheepsvloer. Deze is zo goed als klaar.

Varend monument

Het is de bedoeling dat het schip als varend monument op eigen kracht terugvaart naar Stadskanaal. De motor wordt de komende tijd stevig getest. De terugkeer van de Jatrie naar Stadskanaal is afhankelijk van deze test en de beschikbaarheid van een schipper die bevoegd is om de Jatrie te besturen.