Kraanmachinist mag van OM gevonden geld niet houden

De kraanmachinist die anderhalf jaar geleden bij graafwerkzaamheden in Groningen ruim 50.000 euro vond, mag dat geld van het Openbaar Ministerie niet houden.
Dat bleek woensdag bij de rechtszaak die de machinist had aangespannen om een deel van het geld op te eisen als vindersloon.

Weckfles

De kraanmachinist vond het geld, in briefjes van 100, 200 en 500 euro in een weckfles op een bedrijventerrein in De Hoogte. Maar het is volgens het OM geld dat van een misdrijf afkomstig is, zegt officier van justitie Pieter van Rest.

Luchtje

'Er zit een luchtje aan het geld. Je kunt op je klompen aanvoelen 'da's geen zuivere koffie'', zegt Van Rest. 'Daarom moet je het geld in beslag nemen en uitzoeken waar het vandaan komt.'
Dit betekent dat het OM het geld niet aan de machinist kan geven. 'Dat zou witwassen op gaan leveren', legt Van Rest uit.

Vindersloon

Op een vindersloon hoeft de machinist ook niet te rekenen. 'Wij zijn geen eigenaar van het geld. Bovendien kunnen we het geld niet delen, want het blijft crimineel geld', zegt Van Rest.