Groot: 'Kamp houdt zich niet aan afspraken'

Burgemeester Emme Groot van Delfzijl weet nog steeds niet wat de effecten van aardbevingen op het Chemiepark in Delfzijl zijn. In een brief aan minister Kamp eist hij dat de minister actie onderneemt.
Kamp beloofde Groot te onderzoeken of het Chemiepark aardbevingsbestendig is. 'Maar hij houdt zich niet aan de afspraken. In juli 2013 verzekerde hij mij dat daar onderzoek naar zou worden gedaan. Dat is nog steeds niet gebeurd.'

'Overal duidelijkheid, behalve hier'

'Is het Chemiepark aardbevingsbestendig, ja of nee? Daar kan ik nu nog steeds geen antwoord op geven', zegt Groot. 'In de hele provincie is daar duidelijkheid over, behalve hier.'

'Het schiet niet op zo'

Ook heeft Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE) een halfjaar geleden een brief naar Kamp gestuurd, waarin om duidelijkheid wordt gevraagd. 'Maar ook daar heeft SBE nog geen antwoord op gekregen. Het schiet niet op zo', zegt Groot.
Daarom heeft ook SBE de brief van burgemeester Groot ondertekend, net als de Commissaris van de Koning Max van den Berg. 'Want ook voor de provincie is dit belangrijk', stelt de burgemeester.

Verhoging productie in Delfzijl?

Groot is niet bang dat, nu er in Loppersum geen gas meer wordt gewonnen, de productie in de randgebieden wordt opgeschroefd.
'We houden het in de gaten, maar ik denk niet dat Kamp extra gas nodig heeft. Als ik even snel reken, denk ik niet dat het in de randgebieden gecompenseerd hoeft te worden. Er wordt waarschijnlijk toch minder gewonnen.'
Ook burgemeester Peter de Jonge van Hoogezand-Sappemeer en burgemeester Peter den Oudsten van Groningen houden in de gaten of de gasproductie in de randgebieden wordt verhoogd.