Luchtmacht: 'Wij waren het' (update)

© Jerry Lampen/ANP
Mensen in het Westerkwartier en het noordoosten van Friesland schrokken woensdagmiddag van een harde knal. De klap was rond half vier te horen. Laatste update: 20:03 uur.
Volgens het KNMI was het geen aardbeving, maar waarschijnlijk een 'akoestische knal'.


Update 20:03 uur

Een woordvoerder van de Luchtmacht bevestigt dat het ging om een F16 die door de geluidsbarrière vloog. Volgens de woordvoerder gebeurde dat boven zee, ten noorden van de Waddeneilanden.
De straaljagers hadden toestemming om door de geluidsbarrière te gaan. 'Meestal hoor je die klap niet op het land, maar door de atmosfeer of de wind kan het voorkomen dat je het wel kan horen', zegt de luchtmachtwoordvoerder.

Oefening

De Luchtmacht oefent deze week en volgende week op de vliegbasis Leeuwarden. De F16's vliegen tijdens deze zogenoemde Frisian Flag-oefening meerdere keren per dag. Woensdag stonden er vluchten gepland met veertig straaljagers tussen half twee en vier uur.

Niet de eerste keer

In mei vorig jaar en in februari vorig jaar vlogen er ook al F16's door de geluidsbarrière. De knallen die daardoor ontstonden waren goed te horen in onze provincie.
Enorme knal (Dreun) buiten gehoord zojuist. Huis stond te trillen! Wie weet wat dit was?

— Beets (@JanBeets)
Enorme
te horen in geheel Noord Oost Friesland en een deel van Groningen. Waarschijnlijk een F-16 door de geluidsbarrière gegaan.

— Ben de Jager (@BendeJager)