Rechter verlengt tbs van Dirk de V.

© RTV Noord (archief)
De tbs van Dirk de V. wordt met twee jaar verlengd. Dat bepaalde de rechtbank in Groningen woensdag.
In 1999 vermoordde de nu 65-jarige De V. de licht-autistische Tjirk van Wijk in zijn woning in de Groningse wijk Beijum. Van Wijk wordt afgeslacht met zestig messteken.

Te gevaarlijk

Drie maanden daarvoor was De V. vrijgekomen uit de zwaarst beveiligde gevangenis van ons land. Hij kreeg toen ook al tbs, maar werd niet behandeld omdat klinieken hem te gevaarlijk vonden.

Zwaars beveiligde afdeling

Het Openbaar Ministerie vroeg de tbs met twee jaar te verlengen vanwege 'gevaar op grensoverschrijdend gedrag en de nog steeds aanwezige ernstige persoonlijkheidsproblematiek'. Advocaat Niek Heidanus, die De V. bijstaat, zei dat zijn cliënt nog steeds leeft op de zwaarst beveiligde afdeling van de longstay in Vught. Elke week krijgt hij celcontrole.

'Verlenging moet'

De V. wil opnieuw rehabiliteren en socialiseren. 'Mijn parkiet brengt mij alleen nog levensvreugde', liet hij weten. Maar de rechtbank ziet geen andere mogelijkheden dan een verlenging van de tbs.

Matige conditie

De V. was zelf niet op de zitting aanwezig. Hij heeft een matige conditie en moet met een zogeheten broekstok en heupriemen worden vervoerd. Dat maakt het transport te moeilijk.