NAM ziet omgekeerde bewijslast niet zitten

© Remko de Waal/ANP
De NAM blijft schade die ontstaat door aardbevingen in Groningen compenseren, maar ziet geen noodzaak om omkering van bewijslast toe te passen voor de schadeafhandeling. Dat zegt NAM-woordvoerder Sander van Rootselaar woensdag op Radio Noord.
In de Tweede Kamer lijkt een meerderheid te zijn voor het omkeren van de bewijslast bij schadegevallen na aardbevingen door gaswinning.
, maar coalitiegenoot VVD is niet enthousiast.

NAM moet dan schade bewijzen

Als de bewijslast wordt omgekeerd hoeven huiseigenaren met schade niet meer aan te tonen dat die schade is veroorzaakt door aardbevingen. In plaats daarvan moet de NAM eventueel kunnen aantonen dat de schade niet is ontstaan door bevingen.

Contra-expertise

De NAM vindt dat de huidige regeling voldoet. 'Onafhankelijke schade-experts beoordelen of schade is ontstaan door aardbevingen. Bij onenigheid heeft de schademelder recht op een contra-expertise door een zelfgekozen expert. De kosten worden door NAM gedragen', zegt Van Rootselaar.

Meerderheid

Vorig jaar diende de Partij voor de Dieren (PvdA) een soortgelijke motie in, maar die werd verworpen. Steun voor deze gedachte was er toen van SP, PVV, ChristenUnie, GroenLinks en Groep Bontes/Van Klaveren. Samen met de PvdA ontstaat nu een meerderheid van 76. Ook de SGP staat er sympathiek tegenover, maar wil nog zien wat de uitwerking is.

'Spelletjes'

Esther Ouwehand van de PvdD is heel blij met de steun, liet ze weten. Een wijzigingsvoorstel dat ze hierover heeft ingediend, wordt mogelijk nog gewijzigd en dan wordt het een gezamenlijk amendement met de PvdA. 'Het is hoog tijd dat de slachtoffers worden ontlast van de spelletjes van de NAM', zegt Ouwehand.

VVD is tegen

De VVD is niet enthousiast. Kamerlid André Bosman vraagt zich af waarvoor dit voorstel een oplossing biedt. 'Complexe zaken gaan toch naar de rechter', zei hij woensdag. Het gaat volgens hem bovendien om een zeer beperkte groep.
De Tweede Kamer praat donderdag over de mijnbouwwet, waar dit onder valt.