Vereniging huiseigenaren juicht omkering bewijslast toe

© Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
De Vereniging Eigen Huis (VEH) hoopt van harte dat de Tweede Kamer donderdag instemt met de omkering van de bewijslast. Een meerderheid lijkt daar voor te zijn.
De Vereniging Eigen Huis pleit al langer voor een omkering van de bewijslast. 'Groningse huiseigenaren moeten bewijzen dat schade is veroorzaakt door aardbevingen. Dat moet heel snel ophouden. De bewijslast moet bij de NAM komen te liggen,' zegt directeur Cindy van de Velde.
Minister Kamp liet deze week in een brief weten niets voor de omkering van de bewijslast te voelen. Hij wijst erop dat de schade-afwikkeling is verbeterd. De organisatie van huiseigenaren bestrijdt dat.

'Geen verbetering'

Volgens de belangenvereniging is niets te merken van die verbetering. 'Vooral het herstel van complexere woningschades stagneert,' wordt geconcludeerd uit recente cijfers.

Klachten

Vanaf september vorig jaar verzamelt de vereniging klachten van Groningers met aardbevingsschade. 'Daaruit blijkt dat tachtig procent van de gedupeerden nog steeds zit te wachten op een oplossing. In de meeste gevallen is daar ook nog nieuwe schade bijgekomen.'

PvdA voor

Donderdag komt de PvdA met een amendement over de omkering van de bewijslast bij de behandeling van de mijnbouwwet in de Tweede Kamer.