Gemeente is niet gerust op plannen Grafisch Museum

Het huidige pand van GR-ID aan de Rabenhaupstraat.
Het huidige pand van GR-ID aan de Rabenhaupstraat. © Google Street View
De gemeente Groningen maakt zich zorgen over de verhuisplannen van GR-ID, het voormalige Grafisch Museum. Het museum maakte vorige maand bekend te willen verhuizen naar een leegstaand pand in de Sint Jansstraat om zo meer bezoekers te trekken.
In een brief aan de gemeenteraad schrijft het stadsbestuur dat bezoekerscijfers niet alleen afhankelijk zijn van de locatie, maar ook van de programmering. Het afgelopen jaar kwamen 4.000 bezoekers naar het museum. In 2011 waren dit er nog 7.000.
Minder subsidie
Ook maakt de gemeente zich zorgen over het mogelijk wegvallen van de provinciale subsidie van 17.000 euro, terwijl de huurlasten van de nieuwe locatie stijgen van 20.000 naar 60.000 euro per jaar. Jaarlijks krijgt het museum 35.000 euro gemeentelijke subsidie.

Overigens is het museumbestuur zelf verantwoordelijk voor de koers en het verhuisplan. Het huidige pand aan de Rabenhauptstraat is inmiddels verkocht en heeft een half miljoen euro opgebracht. Daarvan wordt een ton geïnvesteerd in de inrichting van het nieuwe pand. De overige vier ton wordt belegd. De opbrengst wordt ingezet om de hogere lasten op te vangen.

Oogje in het zeil

De gemeente zegt de financiële situatie van het GR-ID in de gaten te zullen houden. Bovendien wil het Stadsbestuur dat het museum een visie ontwikkelt over de meerwaarde voor de stad.