Plan voor Noordelijk Belastingkantoor levert miljoenenbesparing op

Het oprichten van één Noordelijk Belastingkantoor (NBK) is kansrijk. Dat is de conclusie van onderzoeksbureau Berenschot/ANG.
Het plan voor het oprichten van het NBK is afkomstig van de gemeente Groningen en de drie noordelijke waterschappen die participeren in Hefpunt, het kantoor dat de waterschapslasten int.

Gemakkelijker én goedkoper

Als het tot één belastingkantoor komt, krijgen mensen nog maar één rekening in de bus voor alle belastingen samen. Volgens wethouder Ton Schroor (D66) levert dit veel gemak op.
Bovendien is het goedkoper: 'Uit het eerste onderzoek blijkt dat we zo'n anderhalf miljoen euro per jaar kunnen besparen, vooral op ICT en personeel. De benodigde investering voor de fusie, circa 6 miljoen euro, zou binnen vier jaar terugverdiend zijn. Kortom: dit kan succesvol zijn.'

Nieuw onderzoek

Een tweede onderzoek moet duidelijk maken wat organisatorisch nodig is voor de fusie. Ook moet blijken of er onderling voldoende vertrouwen is om deze stap te zetten.
Als het tot een fusie komt, hopen de initiatiefnemers dat meer gemeenten zich aansluiten bij het belastingkantoor. Schroor: 'Hoe meer deelnemers, hoe goedkoper het wordt. Het kantoor werkt vanzelfsprekend 'politiek neutraal'. Het is een uitvoeringsinstantie. De keuzes over de hoogte en de besteding van de belastinggelden blijft bij de verschillende instanties.'

Duidelijkheid na zomer

Na de zomer wordt meer duidelijkheid verwacht over de vorming van het Noordelijk Belastingkantoor.