Minister wil in gesprek met Molukse gemeenschap over treinkaping bij De Punt

© RTV Drenthe
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie is bereid nogmaals met de Molukse gemeenschap in gesprek te gaan over wat er nu precies is gebeurd bij de beëindiging van de treinkaping in 1977 bij De Punt.
Van der Steur deed zijn toezegging donderdag in de Tweede Kamer, zo meldt RTV Drenthe.
De minister benadrukte tijdens het algemeen overleg van de Vaste Kamercommissie Justitie en Defensie dat het kabinet destijds de Tweede Kamer fout heeft geïnformeerd over wat er is gebeurd tijdens de bevrijding van de trein in De Punt door mariniers, maar dat niet vaststaat dat voormalig premier Dries van Agt dat doelbewust heeft gedaan.

Partijen zijn kritisch over onderzoeken

Vooral de partijen PvdA en SP zijn kritisch over de uitkomsten van een archiefonderzoek naar de beëindiging van de kaping. Daaruit bleek eind vorig jaar dat de mariniers geen kapers hebben geëxecuteerd, zoals nabestaanden beweren. Bij de bevrijdingsactie kwamen zes van de negen kapers om het leven. Ook twee gegijzelden kwamen om het leven.

'Meer onderzoek levert niets op'

De partijen willen een vervolgonderzoek, maar dat is volgens de minister niet nodig omdat er 'niet meer duidelijkheid te krijgen is'. Zijn voorganger, minister Ivo Opstelten, zei eerder ook al dat extra onderzoek geen nieuwe feiten zal opleveren.

Contacten

Van der Steur wil wel in gesprek met de Molukse gemeenschap als daar behoefte aan is. 'Dat is nogal wiedes.' Met dit gesprek wil hij ook proberen de verhouding tussen de Molukse gemeenschap in Nederland en de overheid te verbeteren. De contacten zijn nog steeds niet optimaal, erkende Van der Steur.

Punt zetten

Voor een meerderheid in de Tweede Kamer is het duidelijk dat het dossier van de treinkaping bij De Punt na al die jaren eindelijk gesloten kan worden.