Molukkers: 'Dit voelt als een overwinning'

© Wikipedia/Nationaal Archief
'Dit voelt na 38 jaar als een overwinning. De politiek geeft eindelijk toe dat de bestorming van de trein bij De Punt een executie was.'
Dat is de reactie van Junus Ririmasse (ex-treinkaper) en Nona Lumalessil (zus van twee treinkapers, van wie er één om het leven kwam) op uitspraken van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie donderdag in de Tweede Kamer.

Schoten op ongewapende kapers

Toenmalig minister van Justitie Dries van Agt heeft de Tweede Kamer in 1977, na de gewelddadige beëindiging van de treinkaping bij het Drentse De Punt, feitelijk onjuist geïnformeerd, erkende Van der Steur. Drie van de zes omgekomen kapers hadden zich tijdens de bevrijdingsactie niet gewapend verzet. Van Agt zei destijds in de Kamer ten onrechte dat er geen schot was gelost op gijzelnemers die niet gewapend waren.

Opgelucht

De Molukse gemeenschap in Assen en Bovensmilde, waar de treinkapers vandaan kwamen, beweert al jaren dat enkele gijzelnemers niet gewapend waren toen mariniers de trein na een gijzeling van negentien dagen bestormden. Ze zijn opgelucht dat de minister nu eindelijk toegeeft dat Van Agt niet de waarheid heeft gesproken, zeggen Ririmasse en Lumalessil.
Ook zijn ze blij dat de politiek impliciet erkent dat de acties van Molukse jongeren in de jaren zeventig niet los gezien kunnen worden van het streven naar een onafhankelijke Molukse staat. 'Dit is een handreiking naar de RMS (Republiek der Zuid-Molukken, red).'