Straatrovers krijgen cel- en taakstraffen

© SXC Stock Exchange/Konrad Baranski
De rechtbank in Groningen heeft twee Groningers en een Fries veroordeeld voor het beroven van een man. De straatroof vond plaats in oktober 2013 op de Driehovenstraat in de stad.
Een 23-jarige man uit Heerenveen moet een jaar de cel in. De andere twee, een 21-jarige inwoner van Oude Pekela en een 22-jarige Stadjer, kregen respectievelijk tien maanden cel en een taakstraf van 240 uur. Een vierde verdachte, een 21-jarige Groninger, is vrijgesproken.

Vuistslagen

Na een bezoek aan de bioscoop liep het slachtoffer met zijn vriendin 's nachts terug naar zijn auto, die hij achter het Hoofdstation had geparkeerd. Onderweg passeerde het stel vier mannen.
De vier kwamen achter hen aan. Eén van hen vroeg de man om een sigaret. Toen hij weigerde, probeerde een ander zijn portemonnee af te pakken. Het slachtoffer kreeg meerdere vuistslagen in zijn gezicht en werd met een riem toegetakeld. Zijn vriendin werd met rust gelaten. Uiteindelijk gaf de man zijn portemonnee en telefoon af en vertrok het groepje.

Whisky en blowen

De vier verdachten gaven aan dat ze de hele avond bij een vriendin daar in de buurt hadden gedronken. Er waren meerdere flessen whisky doorheen gegaan en er was geblowd. Daarna wilden de jongens de stad in, maar ze hadden geen geld. Iemand stelde voor om 'geld te halen'. In de buitgemaakte portemonnee bleken overigens alleen pasjes te zitten.