Taxibedrijf ligt in de clinch met vakbond

Een knetterende ruzie tussen de BIOS-groep en FNV Taxi. Bij de BIOS-groep, een landelijk opererend taxibedrijf, verliezen mogelijk honderd werknemers hun baan. Volgens de vakbond houdt de directie zich niet aan de regels die gelden voor zo'n collectief ontslag.
De BIOS-groep heeft een vestiging in Groningen. De directie heeft besloten om het Valys-vervoer af te stoten, omdat er verlies op wordt gemaakt. Door het afstoten van dit taxivervoer voor mensen met een beperking moeten honderd mensen weg bij de BIOS-groep.

'Wij overtreden geen regels'

Volgens de BIOS-groep is FNV Taxi bezig met een hetze: 'We moeten mensen ontslaan, maar het beeld dat daaromheen wordt geschetst dat we regels aan onze laars lappen is volkomen onjuist. Wij overtreden geen enkele regel', zegt woordvoerder Martijn van Leeuwen

Onfatsoenlijk

FNV Taxi windt er op zijn beurt geen doekjes om. Vakbondsbestuurder Minke Jansma beschuldigt de BIOS-groep van 'ontfatsoenlijk en onbetamelijk gedrag': 'Mensen worden gedwongen ontslagen. Sommigen krijgen op het kantoor een papiertje onder hun neus gedrukt met de mededeling: 'U hoeft morgen niet meer te komen.' De BIOS-groep ontkent dit.

Andere werkgever

Het is onduidelijk wat er gebeurt met de werknemers die hun baan kwijtraken. Volgens Van Leeuwen van de BIOS-groep bestaat er een kans dat chauffeurs bij een andere vervoerder die het werk overneemt aan de slag kunnen. 'En het zal niet zo zijn dat mensen tegen veel slechtere voorwaarden aan de slag kunnen.'

Ruzie

Neemt niet weg dat FNV Taxi en de BIOS-groep nog steeds met elkaar in de clinch liggen over wie zich wel of niet aan de regels houdt. Volgens Van Leeuwen ligt de bal nu bij de FNV. Maar Jansma vindt dat te gemakkelijk om te stellen. 'We staan altijd open voor een gesprek, maar dan moet dat wel op een normale manier plaatsvinden.