'Kamp haalt cijfers versterken huizen door elkaar'

Tweeduizend panden in het aardbevingsgebied moeten direct veiliger worden gemaakt. Verder moeten 1.150 huizen bouwkundig worden verstevigd en zes scholen preventief worden versterkt.
Tot die conclusie komt de Dialoogtafel op basis van cijfers die de NAM donderdagavond bekendgemaakt heeft gemaakt. Uit het overzicht blijkt dat er geen sprake van is dat dit jaar al drieduizend huizen preventief worden versterkt.

Capaciteit

Minister Kamp van Economische Zaken heeft de Kamer laten weten dat er dit jaar capaciteit is voor het versterken van duizenden gebouwen. Maar volgens voorzitter Jan Kamminga van de Dialoogtafel rekent de minister daar ten onrechte ook tweeduizend panden met acute schade bij. Daarbij gaat het om huizen met bijvoorbeeld kapotte schoorstenen of losliggende dakpannen die onmiddellijk aangepakt moeten worden. En die worden opgeteld bij de panden die verstevigd moeten worden.
'Er worden op die manier allerlei termen door elkaar gehaald. Daardoor ontstaat in Den Haag een verkeerd beeld', zegt Kamminga.
Hij wijst erop dat pas in het najaar panden echt preventief versterkt kunnen worden. Dan zijn de bouwnormen bekend die hierbij gehanteerd moeten worden.

Scholen verstevigen

Uit de cijfers van de NAM blijkt dat dit jaar zes scholen preventief versterkt moeten worden. Daarnaast moeten 1.150 woningen bouwkundig verstevigd worden. 'Maar dat is wat anders dan preventief versterken,' zegt Kamminga.
De Dialoogtafel gaat een brief aan Kamp sturen, waarin wordt gevraagd een einde te maken aan het gebruiken van verwarrende termen. 'Wij als Groningers laten ons niet voor het lapje houden,' zegt Kamminga.