'Cunera' over het basisinkomen

Frans Kerver uit Feerwerd is binnenkort de eerste Nederlander met een basisinkomen. Zondag 19 april is hij te zien in het TV Noord-programma 'Cunera'.
Iedere maand duizend euro

Naar Duits voorbeeld zamelt een groep Groningse initiatiefnemers via 'crowdfunding' 12 duizend euro in. Zodra dat bedrag er is krijgt Kerver een maandelijks basisinkomen van duizend euro. Bedoeling is dat het experiment zich snel uitbreidt zodat meer mensen een basisinkomen kunnen krijgen.

Vrijer en gelukkiger

Frans Kerver denkt dat hij vrijer en gelukkiger zal zijn als hij zich geen zorgen hoeft te maken over zijn vaste lasten. Dat biedt hem ruimte voor allerlei creatieve activiteiten. Hij leidt Cunera rond door zijn 'Tuin in de stad', een kwekerij met een ontmoetingsruimte en een gratis restaurant waar mensen van allerlei pluimage samenkomen.

Werken is leven

Econoom Gjalt de Jong van de RUG ziet niets in het basisinkomen. "Werken is leven" zegt hij op de schommel bij de faculteit Economie en Bedrijfskunde. Hij vindt dat economische achterstand en armoede aangepakt moet worden door het starten van coöperaties. Al schommelend legt hij Cunera uit hoe dat werkt.
'Cunera' zie je iedere zondagavond na Noord Vandaag. Je kunt het programma ook bekijken via onze apps of rtvnoord.nl.