Raad van State buigt zich na de zomer uitvoerig over gasbesluit

© Vincent Jannink/ANP
De bodemprocedure tegen het gasbesluit van minister Kamp van Economische Zaken wordt op 10 september behandeld. Dat heeft de Raad van State vrijdag bekendgemaakt.
Onmogelijk

Twee advocaten hadden er op aangedrongen de zitting eerder te houden. Volgens een woordvoerder van de Raad van de State is dat onmogelijk. 'Dit is gezien het grote belang al veel sneller dan bij ons gebruikelijk is.'
Eerder deze week was er al een uitspraak over het gasbesluit in een spoedprocedure. De rechter legde de gasproductie in Loppersum voorlopig volledig stil.
Veertig beroepschriften
De zaak wordt in september veel uitvoeriger behandeld. Dat gebeurt op basis van veertig beroepschriften die tegen het gasbesluit zijn ingediend. Die bezwaren komen van gemeenten, de provincie Groningen en een groot aantal belangenorganisaties.
De Groningse advocaat Jewan de Goede treedt op namens de Groninger Bodembeweging, de Waddenvereniging, Natuur- en Mileu en de Milieufederatie. Hij had er op aangedrongen de zitting eerder te houden, maar dat gebeurt dus niet.

'Begijpelijk'

De Goede legt zich er bij neer. 'Gelet op de grote onrust en onzekerheid waarin mensen verkeren, hadden we gevraagd of dit niet eerder kan. Helaas lukt dat niet. Met name omdat de vakantieperiode er tussen zitten. Dat begrijp ik ook wel,' licht de advocaat toe.