Eindelijk: de ooievaar is er

Het geduld van Jetho Jagersma uit Opende wordt eindelijk beloond. Na vijf jaar vergeefs wachten heeft een paartje ooievaars de paal in het weiland tegenover zijn huis uitgekozen om te nestelen.
Eind maart meldt het stel zich voor het eerst op de paal aan de Zuiderweg. Die paal heeft Jagersma er vijf jaar geleden neergezet in de hoop dat ooit ooievaars er een nest op gingen bouwen.
Eind maart was het zover. Eerst meldde zich een ooievaar en een paar dagen later streek de tweede vogel neer.

Intens

De Opender steenhandelaar is helemaal opgetogen. Vanuit zijn woonkamer kunnen Jagersma en zijn vrouw de paal goed zien: 'Elke morgen schuif ik meteen de gordijnen open om te kijken of ze er nog zijn. Het is prachtig om te zien. Ik geniet er intens van en de hele buurt geniet met ons mee.'
De ooievaars zijn nog druk in de weer met het aanslepen van takken om het nest af te maken.

Nijlganzen

Sinds de paal in het weiland staat, gooit Jagersma elk jaar wat takken en stro op het plateau boven op de paal. Enkele nieuwsgierige ooievaars kwamen dan wel even kijken, maar die vertrokken meestal meteen weer.
Jagersma: 'Vorig jaar zat er een koppeltje nijlganzen op de paal te broeden. Daar baalde ik van, want die paal is toch echt bedoeld voor ooievaars.'
Eieren zijn er nog niet, maar volgens Jagersma is dat een kwestie van tijd: 'Ik heb ze zien paren, dus dat komt wel goed."