NAM en Rijk kochten samen boerderij van 900.000 euro

Boerderij De Haver in Onderdendam is aangekocht door de NAM en de overheidsinstantie Energie Beheer Nederland (EBN). Dit blijkt uit het koopcontract, dat in bezit is van RTV Noord.
Daarin staat dat de NAM voor zestig procent en EBN voor veertig procent eigenaar zijn geworden van het monumentale pand. Het gasconcern en de overheidsorganisatie legden
een kleine negen ton voor de boerderij op tafel.

Maatschap Groningen

Stadsblog Sikkom onthulde zaterdag dat de boerderij was gekocht door de Maatschap Groningen. De NAM heeft van die maatschap zestig procent van de aandelen en EBN veertig. Die laatste organisatie is volledig in bezit van het Rijk.

Aardbevingsschade

Anderhalf jaar geleden is het pand aangekocht, omdat herstel van aardbevingsschade niet lonend zou zijn. Onlangs werd het pand gekraakt. De NAM heeft de krakers in een kort geding voor de rechter gesleept.
Uit de dagvaarding komt volgens Sikkom naar voren dat de NAM niet de enige eigenaar is. Dat wordt volledig bevestigd door de inhoud van het koopcontract, dat op 13 september 2013 is getekend.

Verdeling

De NAM en EBN hebben 895.000 euro voor het pand betaald. Daarvan legde de NAM 537.000 euro op tafel en kwam 358.000 euro voor rekening van de overheidsinstantie. Dat komt overeen met de verhouding van aandelen binnen de Maatschap Groningen.
Het pand was overigens destijds eigendom van een bestuurslid van de Groninger Bodem Beweging. Hij legde in verband met verkoop aan de NAM en EBN destijds zijn functie direct neer.
De NAM liet eerder al weten maandag met een uitgebreide reactie te komen. GroenLinks heeft al aangekondigd Kamervragen hierover te stellen.