Waar is het eiland Heffezand gebleven?

Een grote stormvloed betekende het einde van het Groningse eiland Heffezand. Een groep onderzoekers is zondagmorgen vanuit Lauwersoog vertrokken om dat verdronken eiland terug te vinden.
Uit archieven blijkt dat het eiland in 1570 bij een grote stormvloed door de golven van de Waddenzee is verzwolgen. In het verleden woonden er waarschijnlijk mensen op het vlakke eiland.
Na de stormvloed is Heffezand in de vergetelheid geraakt. Wetenschappers hopen nu met bodemonderzoek de exacte plek van het voormalige eiland te lokaliseren.

Spannend

Volgens initiatiefnemer Yvonne Nijlunsing is er nog nooit op zo een grote schaal onderzoek gedaan naar dit Groninger Waddeneiland. 'Het is reuze spannend, stel dat wetenschappers nog restanten vinden van Heffezand, dat zou geweldig zijn en nog nooit eerder vertoond.'

Paar coördinaten

Ook voor schipper Louis de Jong is het spannend, want veel meer dan een paar mogelijk coördinaten heeft hij niet om zijn koers te bepalen. 'Het ergste wat kan gebeuren is dat we vastlopen', zegt een optimistische schipper.
Begin komende week worden de boormonsters onderzocht en wordt bekendgemaakt of er iets van Heffezand is teruggevonden.