NAM maakt voor zomer bekend hoe huizen worden versterkt

Over ruim een maand wordt bekend op welke wijze huizen in het aardbevingsgebied worden versterkt. Dan wordt gekozen uit de tientallen methodes, die nu worden getest in proefhuizen van de NAM.
Bouwbedrijven brengen zestig bestaande technieken om panden bouwkundig te verstevigen in de praktijk. Dat gebeurt in tien huizen die verspreid over het aardbevingsgebied door de NAM zijn aangekocht.

Nieuwe methodes

Ook worden tien nieuwe methodes getest. Daarbij gaat het om bedrijven die meedoen aan een prijsvraag van de NAM. Dit zijn zowel regionale als landelijke bouwondernemingen.

Proefopstelling

Een van de testwoningen staat in Kantens. Daar heeft Emergo Bouwinnovatie Stadskanaal een proefopstelling gemaakt. Dat bedrijf heeft een systeem ontwikkeld, waarmee speciaal ontwikkelde ankers de muren en vloeren aan elkaar verbinden.

Snel en eenvoudig

Volgens directeur Koos Wessels is het een makkelijk toepasbare methode om huizen te versterken. 'Wij zijn als regionaal bedrijf erg begaan met de inwoners van dit gebied. We hebben daarom gekozen voor een oplossing die snel en eenvoudig toepasbaar is. En daar geloven we heilig in', zegt Wessels.

Van boven tot beneden

Het systeem van bouwconcern Pegt-Vos is veel ingrijpender. Van boven tot beneden is een constructie gemaakt van balken en houten skeletten langs de wanden. Dat systeem is aan de buitenmuren gekoppeld. 'We maken als het ware een stevige doos in de woning. Dat werken we keurig weg achter mooie wanden', legt Jannes Harms Van Plegt-Vos uit.

Bestand tegen aardbevingen

Nieuw is dit systeem niet. Het wordt onder meer toegepast in de Italiaanse streek Toscane, waar ook aardbevingen zijn. 'Deze techniek heeft zich daar al bewezen. En is ook goed bruikbaar in Groningen. Het is zeer stevig en zeker bestand tegen aardbevingen.'

Toezegging Kamp

De NAM maakt eind volgende maand bekend welke methodes daadwerkelijk worden toegepast. Daarna is haast geboden. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft toegezegd dat er nog dit jaar drieduizend huizen in Groningen worden verstevigd.