Meer huizen in aardbevingsgebied worden bedreigd met sloop

© RTV Noord / Goos de Boer
Groningen moet rekening houden met een toename van de sloop van huizen in het aardbevingsgebied. Dat blijkt uit een onderzoek van het Limburgse bureau Van Rossum in opdracht van de provincie Groningen.
Niet lonend

Het bedrijf heeft een groep huizen uitgebreid onderzocht. Daaruit komt naar voren dat bouwkundig versterken bij bepaalde types woningen en gebouwen heel lastig is. Ook is het niet altijd lonend.
Vorige week werd bekend dat in Loppersum 43 Jarinowoningen gesloopt moeten worden. De constructie van deze huizen laat sterk te wensen over. Inmiddels zijn in totaal vijf huizen en boerderijen van particulieren gesloopt, die zwaar waren beschadigd door aardbevingen.

Onduidelijk hoeveel huizen
Daar blijft het niet bij, zo kan uit het onderzoek worden geconcludeerd. Het is nog onduidelijk hoeveel panden hetzelfde lot wacht. De provincie wil nog niet reageren. Maandagochtend wordt een toelichting gegeven.
De burgemeesters in het aardbevingsgebied zijn op de hoogte van het onderzoek. Een van hen, die niet bij naam genoemd wil worden, zegt 'geschrokken' te zijn van de uitkomsten. Om eraan toe te voegen dat er 'geen reden is voor paniek'.