Oud-maagchirurg Nick Reijnen opnieuw voor de rechter

Het Gerechtshof in Leeuwarden behandelt maandag het hoger beroep in de zaak van oud-maagchirurg Nick Reijnen.
De voormalig arts van het Scheper Ziekenhuis in Emmen werd ontslagen nadat vijf van zijn patiënten na een maagverkleiningsoperatie zijn overleden.

Zware mishandeling

Reijnen wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van zware mishandeling en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De oud-maagchirurg liet in 2009 bij een operatie een wondgaasje achter in de buikholte van een patiënt uit de provincie Groningen. De vrouw werd vervolgens doodziek en heeft meerdere hersteloperaties ondergaan.

Vrijspraak

Het Openbaar Ministerie eiste een voorwaardelijke celstraf van drie maanden tegen Reijnen, maar de rechtbank sprak de oud-maagchirurg vrij. De rechter oordeelde dat Reijnen samen met een collega naar het missende gaasje heeft gezocht en het dus niet opzettelijk heeft laten zitten. Bovendien heeft het gaasje niet voor het zwaar lichamelijk letsel gezorgd en is er geen medische verklaring voor de compilaties gevonden in het dossier. Het Openbaar Ministerie ging tegen de beslissing van de rechtbank in hoger beroep.

17 aangiftes

Tegen Reijnen zijn 17 aangiftes gedaan, maar slechts in één zaak is er volgens het Openbaar Ministerie genoeg bewijs om tot vervolging over te gaan. Het OM moet bewijzen dat door onzorgvuldig handelen van de arts mensen zijn overleden of kampen met zwaar lichamelijk letsel. Dat blijkt juridisch heel lastig.