170.000 panden in aardbevingsgebied hebben versteviging nodig

170.000 panden in het Groningse aardbevingsgebied moeten worden verstevigd. Het gaat om 152.000 woningen en om achttienduizend andere gebouwen, zoals scholen, winkels en kerken. De kosten van deze operatie: dertig miljard euro.
Negentigduizend
Dit blijkt uit het laatste onderzoek van het raadgevende ingenieursbureau Van Rossum, dat maandagmorgen is gepresenteerd. Eerder was het aantal panden dat verstevigd moet worden berekend op negentigduizend. De reden dat het getal nu zoveel hoger uitvalt, is dat in eerder onderzoek geen rekening is gehouden met hoogbouw. In het aardbevingsgebied staan veel flats en verzorgingshuizen, die ook verstevigd moeten worden. Gedeputeerde William Moorlag van de provincie Groningen reageert geschokt op het nieuws dat deze panden tot nu toe buiten beeld zijn gebleven.

27 jaar
Als alle gebouwen in het huidige tempo worden verstevigd, is er 27 jaar voor nodig om de klus te klaren. Het duurt zo lang, omdat ieder gebouw apart moet worden doorberekend door ingenieurs. In ons land zijn niet voldoende ingenieurs om zo'n omvangrijk project in korte tijd af te handelen.

KNMI
Mogelijk gaat het aantal panden dat verstevigd moet worden nog iets omlaag. Het wachten is op nieuw onderzoek door het KNMI. Het kan zijn dat de norm voor het versterken van woningen naar beneden wordt bijgesteld.

Op Twitter ontstaat er een kleine discussie tussen oud-PvdA-Statenlid Bert Dieters en voormalig voorzitter Bettie van Veen van de Groninger Bodem Beweging:

@bertdieters ik heb het je al veel eerder verteld maar je wil niet luisteren, dus nu maar voelen! Verbazing verbaast me# veiligheid # dom
— Bettie van Veen (@BettievVeen) 20 april 2015Lees hier het rapport van het raadgevende ingenieursbureau Van Rossum
Lees hier het persbericht van de provincie Groningen over de woningversterking
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok
Deel dit artikel:

Recent nieuws