Eis: drie maanden voorwaardelijke celstraf voor oud-maagchirurg

© nwk / sxc stock excvhange
Justitie heeft maandag in hoger beroep voor het gerechtshof in Leeuwarden drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen oud-maagchirurg Nick Reijnen van het Scheper Ziekenhuis in Emmen.
Reijnen wordt mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg verweten. Hij zou begin 2009 na een maagverkleiningsoperatie een wondgaasje in de buikholte van een Groningse patiënte hebben achtergelaten. De vrouw werd daarna ernstig ziek.

Boze opzet

Volgens de advocaat-generaal handelde Reijnen indertijd niet met 'boze opzet', maar wel 'onzorgvuldig en ontoelaatbaar'. Zij wees erop dat Reijnen in Duitsland in 2002 hetzelfde al eens was overkomen. Eén van zijn patiënten overleed toen aan de gevolgen van een ontsteking in de buik, ook door een achtergelaten wondgaasje.
De maagchirurg werd vorig jaar mei door de rechtbank in Assen vrijgesproken. Het OM ging daartegen in beroep. Het gerechtshof in Leeuwarden doet over twee weken uitspraak.

Nerveus

Verslaggever Jeroen Willems van RTV Drenthe zag dat Reijnen nerveus de rechtszaal binnenkwam. 'Hij was bang voor een volle zaal, maar er zijn geen nabestaanden en slachtoffers aanwezig', vertelt Willems. 'Hij praatte zachtjes en gebruikte veel medische termen. Er was veel gepuf en gesteun.'

Groot gaasje

Het achtergebleven gaasje bij de Groningse vrouw was 10 bij 10 centimeter. Reijnen was ervan overtuigd dat er geen gaasje meer in de buik van het slachtoffer aanwezig was. Reijnen wilde dan ook geen röntgenfoto maken ter controle, terwijl zijn collega's dit wel wilden.