NAM eist binnen 18 uur ontruiming van gekraakt pand

De NAM eist maandag voor de rechtbank in Groningen dat krakers binnen 18 uur een monumentale boerderij in Onderdendam verlaten.
De NAM is mede-eigenaar van het pand De Haver. Het is een rijksmonument. Omdat dit gebouw zich bevindt in het gaswinningsgebied heeft NAM samen met EBN BV De Haver aangekocht en voorzien van stutten om het rijksmonument te beschermen tegen verdere schade.

Vernielingen

Krakers vertoeven sinds vijf april in het pand. Na klachten van buurtbewoners en berichten op facebook over feesten in De Haver wil de NAM per direct het pand laten ontruimen. De maatschappij is bang dat De Haver wordt vernield en vermoedt dat ornamenten en andere goederen van het pand worden verkocht.

Feesten in Groningen

De krakers ontkennen met klem dat er wordt gefeest in dit pand en 'er worden zeker geen spullen verkocht. De aangekondigde feesten worden in Groningen gehouden. De feestgangers hebben geen geld om helemaal naar Onderdendam te komen', weerlegden de illegale bewoners van De Haver deze beschuldigingen.

Ontmoetingsplek

Zij maken zich sterk voor een ontmoetingsplek in De Haver voor buurtbewoners die schade lijden door de aardbevingen. De NAM wil na de ontruiming De Haver beschikbaar stellen voor nieuwe legale bewoners.
De rechter beslist woensdag of de krakers het pand moeten verlaten.