Restauratie van gerestaureerde kerk gaat van start

Er is maandag een begin gemaakt met het schadeherstel van de Farmsumerkerk. Het gebouw kampt met forse aardbevingschade. De komende maanden worden het tongewelf, de muren en pilaren aangepakt.
Werkzaamheden tot aan de Kerst

De herstelwerkzaamheden duren naar verwachting tot en met het einde van het jaar en gaan bij elkaar ruim vier ton kosten. 'We hopen dat rond de kerst de werkzaamheden binnen in ieder geval zijn afgerond', zegt kerkrentmeester Kees Oosterveld.
'De buitenkant moet ook nog maar dat wordt nog apart bekeken, evenals de toren. We zijn er helaas nog wel even zoet mee.'

'Gewelf kwam naar beneden'

De bevingsschade in de kerk werd afgelopen februari ontdekt tijdens werkzaamheden aan het orgel. 'Er kwam toen ineens een groot stuk van het gewelf naar beneden', zegt Oosterveld. 'De orgelmaker heeft ons meteen gebeld en bij inspectie bleek er van alles aan de hand.'

Grafzerken gevonden

De rentmeester is blij dat de schade wordt hersteld, maar baalt wel van de situatie.
'De kerk was net helemaal weer hersteld van de werkzaamheden aan de vloer omdat er Middeleeuwse grafzerken waren gevonden. Nu staat de kerk weer helemaal op z'n kop. Ik hoop dat het aan het einde van het jaar ook echt gedaan is met alle drukte', zegt Oosterveld.