Moordenaar eist schone digitale lei

Een patiënt van de Van Mesdagkliniek in Groningen eist maandag via de rechter dat iedere verwijzing naar zijn naam op internet verdwijnt. De man uit Barendrecht werd in 2007 veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs voor de moord op zijn vrouw.
Volgens zijn advocaat Oscar Philips komt zijn cliënt binnenkort vrij. 'Volgende week krijgt hij de sleutel van zijn nieuwe woning. Hij wil graag een nieuwe start maken, op zoek naar een baan. Maar dat wordt onmogelijk gemaakt omdat zijn online-verleden hem blijft achtervolgen.'

Zoekmachines

De tbs'er baseert zich in zijn verzoek mede op een uitspraak van het Europees Hof uit 2014. Sinds die uitspraak is het namelijk mogelijk om exploitanten van zoekmachines te vragen om informatie over jezelf te verwijderen.
Eerder verwijderde Google op zijn verzoek al een aantal artikelen over de moordzaak en de daarop volgende rechtszaak.

Toenaam

Directe aanleiding voor het kort geding is een onlangs verschenen artikel op de website van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG). Volgens de belangenorganisatie grijpen daders van zware geweldsmisdrijven de uitspraak van het Europees Hof steeds vaker aan om hun verleden te laten verwijderen.
Als voorbeeld wordt in het stuk de zaak van de man uit Barendrecht genoemd. Hij wordt met naam en toenaam genoemd. Ook zijn e-mailadres wordt in het artikel vermeld.

Gedeletet

Volgens advocaat Richard Korver is de FNG niet van plan om het gewraakte artikel te verwijderen: 'Eiser heeft zijn vrouw uit het leven gedeletet. En nu wil hij zijn geschiedenis op het internet laten verwijderen. Het recht om te weten wie hij is en wat eiser heeft gedaan prevaleert boven het recht om te vergeten.'
De rechtbank doet op 1 mei uitspraak.