Zorgen om 'landschapsvervuiling' van 't Hoogeland

De agrarische natuur- en landschapsvereniging Wierde en Dijk maakt zich zorgen over de landschapsvervuiling door boerenschuren op 't Hoogeland. Volgens bestuurslid Attie Bos kán en moet de nieuwbouw van boerenschuren anders ingevuld worden.
'Lelijke' schuren

Bos maakt zich zorgen omdat er volgens haar in hoog tempo veel 'lelijke' schuren worden gebouwd. Dit heeft te maken met het wegvallen van het melkquotum, het aardbevingsbestendig maken van schuren en met het vervangen van asbestdaken.
''t Hoogeland is heel erg mooi. Als daar zomaar lukraak van die rechthoekige catalogusschuren worden gebouwd, dan is dat dood- en doodzonde', meent Bos.

Samenwerking

Daarom zocht ze contact met de Stichting Berlagehuis in Usquert. De stichting fungeert sinds 1 januari van dit jaar als noordelijk bouw- en architectuurcentrum en helpt de landschapsvereniging met het 'vervuilingsprobleem'.
Heleen de Wit van Stichting Berlagehuis: 'We zorgen er bijvoorbeeld voor dat Wierde en Dijk bij ons informatiebijeenkomsten kan organiseren. We vinden het belangrijk dat dit prachtige Groninger landschap niet aangetast wordt door boerenschuren.'

Spreekuren en info-avonden

Volgens De Wit staan veel boeren open voor de visie van zowel de landschapsvereniging als de stichting. Daarom wordt er op 28 mei een bijeenkomst georganiseerd over hoe boeren anders kunnen bouwen. Ook is het de bedoeling dat boeren die vragen hebben over het bouwen van een schuur terecht kunnen tijdens spreekuren op het Berlagehuis.