Zeshonderd kinderen krijgen kledingbon van veertig euro

© RTV Noord
Nooit een broek kopen of een paar nieuwe schoenen. Voor zeshonderd kinderen in de Stad Groningen, Haren en Ten Boer is dit heel normaal. Zij leven onder de armoedegrens. Nu krijgen ze een kledingbon.
Onder andere Odd Fellows, de Voedselbank en de gemeente Groningen zamelen geld in voor kledingbonnen. Inmiddels hebben ze al 30.000 euro opgehaald en kunnen alle kinderen blij worden gemaakt met een kledingbon van veertig euro.

Doel behaald

De acties zijn nog maar net begonnen. Folkert Modderman, taxichauffeur in Stad, zamelt ook geld in door een collectebus in de taxi te zetten. 'Ik hoor in de taxi veel verhalen. Ook over mensen die moeilijk rond kunnen komen', zegt Modderman.
Het doel om de kinderen te voorzien van een kledingbon is behaald. Het overige geld gaat naar andere mensen die gebruikmaken van de Voedselbank.

Noodzaak

De Voedselbank vindt het belangrijk dat de kinderen ook eens iets nieuws kunnen kopen. Ulfert Molenhuis van de Voedselbank: 'Kleding is een lastig punt. Ze kunnen namelijk nooit iets voor zichzelf kopen en krijgen altijd tweedehands kleding. Dat is niet erg, maar het is fijn om ook eens iets voor jezelf te kunnen kopen.'
In Groningen leeft één op de vijf gezinnen onder de armoedegrens. Landelijk is dit één op de twaalf. De gezinnen hebben tussen de nul en veertig euro te besteden. Molenhuis: 'De kinderen zijn kansloos en schuldloos. Zij kunnen er niets aan doen.'