Delfzijlster zet zich in voor behoud Muzeeaquarium

Cor Kappen uit Delfzijl vindt het vreselijk dat zijn geliefde museum, het Muzeeaquarium in Delfzijl, met sluiten wordt bedreigd. De oud-projectleider in de civiele techniek heeft daarom een alternatief bedacht waar zowel de dijk als het museum beter van kunnen worden.
De oplossing?

'Er zijn verschillende technische oplossingen mogelijk', zegt Kappen. 'Maar waar ik aan zit te denken is aan een betonnen keerwand waarbij het gebouw gedeeltelijk in de voet van de dijk staat. Als je dan de ingang verplaatst, heb je de dijk verstevigd en het museum behouden.'

Kosten: half miljoen euro

Volgens Kappen is zijn oplossing niet duurder dan het bestaande plan. 'Ik schat dat het een half miljoen euro kost. Dat is veel geld, maar dit museum afbreken en verplaatsen is altijd nog duurder', denkt de technicus.
'Desnoods een handtekeningenactie'
Kappen probeert via sociale media mensen enthousiast te maken voor zijn plan, zodat de gemeente en het waterschap volgens hem voldoende signalen krijgen om het oorspronkelijke plan van tafel te vegen. 'Desnoods komt er een handtekeningenactie', besluit Kappen.

Bescherming

Het Muzeeaquarium moet wijken omdat de dijk verbreed en verhoogd moet worden om Delfzijl in de toekomst te kunnen beschermen tegen het wassende water. Daarnaast moet de dijk aardbevingsbestendig gemaakt worden.