Weggelopen meisje (16) is wekenlang misbruikt

© Jos Schuurman/FPS
Een zestienjarig meisje uit Groningen is vorig jaar gedwongen seks te hebben met verschillende mannen. Haar pooiers stonden maandag voor de rechter.
Het meisje loopt eind augustus weg uit jeugdinrichting Het Poortje in de stad. Ze neemt vervolgens contact op met een vage kennis: een 30-jarige Amsterdammer. Hij neemt haar mee naar een hotel in Zaandam.

Undercoveragent

In de twee weken die volgen, heeft de zestienjarige meerdere keren betaalde seks met verschillende mannen. De Amsterdammer brengt haar naar verschillende afspraken door het land.
De zaak komt aan het licht dankzij een undercoveragent. Tegen de politie zegt het meisje gedwongen in de prostitutie te zijn beland. Later vertelt ze dat het haar eigen keuze was. Ze wil geen aangifte doen tegen de Amsterdammer.

Sekssites

Volgens de Amsterdammer wilde hij het meisje alleen helpen. Hij beweert dat ze zelf de prostitutie in wilde en foto's van zichzelf maakte voor sekssites. Uit onderzoek blijkt dat de afbeeldingen met het toestel van de man zijn gemaakt en dat zijn vingerafdrukken op het apparaat zitten.

Medeplichtig

Bij de advertenties voor het meisje op sekssites stond het telefoonnummer van de man. Zijn toenmalige 28-jarige vriendin nam de belletjes vaak aan. Ze regelde de afspraken. Het Openbaar Ministerie vindt haar medeplichtig.
Tegen de man is twee jaar cel geëist, tegen de vriendin 120 dagen. Over twee weken doet de rechter uitspraak.