'Het is vergif, een ramp voor de binnenstad'

De ondernemers in Winschoten staan bepaald niet te springen om een Factory Outlet Center (FOC). Dat werd maandagavond goed duidelijk toen de ondernemers een discussie aangingen over het FOC.
Op initiatief van winkeliersvereniging Handel & Nijverheid (H&N) kwamen de ondernemers in de Vennekerk bij elkaar. Projectontwikkelaar VastGoud gaf een presentatie van het plan. Maar de meeste ondernemers waren daar niet van onder de indruk.

Moeten we niet willen

'Ik ben in Roermond wezen kijken', riep winkelier Jeroen Blik. 'Daar zit het FOC ook tegen het centrum aan, maar ze noemen het daar puur vergif voor de binnenstad. Je ziet alleen maar mensen rondlopen met tasjes van het FOC, niet van de lokale middenstand.' Een andere ondernemer voegt toe: 'Dit is een route naar een ramp, dat moeten we niet willen.'

Linksom of rechtsom

Een enkeling is voorzichtig positief. Wat alle ondernemers beseffen, is dat er hoe dan ook iets moet gebeuren. 'We moeten met elkaar de schouders eronder zetten', riep voorzitter Peter Schulingkamp van H&N. 'Het moet linksom of rechtsom, nog tien jaar rechtdoor gaan is geen optie.'

Werkgroep

De winkeliersvereniging gaat een werkgroep formeren die moet onderzoeken of een FOC haalbaar is en welke gevolgen dat heeft voor de Winschoter binnenstad. De eerste ondernemers, zowel voor- als tegenstanders, hebben zich al aangemeld.