Rodenboog: 'We moeten met elkaar aan de slag'

'De inspanningen die we de komende jaren hebben zijn enorm.' Dat zegt burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum over het rapport dat de provincie Groningen maandag publiceerde. Minister Henk Kamp kondigde vervolgens een diepgravender onderzoek aan.
Het bureau dat voor de provincie onderzoek deed, baseert zich op een steekproef van een handvol woningen. Minister Kamp kondigde een groot onderzoek aan waarbij dit jaar nog 11.000 woningen onderzocht worden.

Moed in de schoenen

Uit het rapport van de provincie blijkt dat 170.000 gebouwen verstevigd moeten worden, in een gebied tussen de Eemshaven, Hoogkerk en Veendam. Het zou 27 jaar duren en 30 miljard euro gaan kosten.
Rodenboog kan niet zoveel met al die verschillende cijfers: 'Als je het over die grote aantallen hebt, dan kan je de moed in de schoenen zakken. Maar wij hebben in Loppersum gezegd: we beginnen met de scholen, daar zijn we volop mee bezig en we beginnen met de Jarinowoningen in Loppersum. En aantallen, ja, het zijn er ontzettend veel, maar we moeten met elkaar aan de slag dat is veel belangrijker.'

Rigoureus

De enige manier om de veiligheid van de bewoners op korte termijn te verbeteren, is, volgens de onderzoekers, het rigoureus omlaag brengen van de intensiteit en frequentie van de aardbevingen. Als het wordt gehalveerd, moeten er nog 24.000 woningen verstevigd worden. Dat zou acht jaar duren en 4,2 miljard euro kosten.