Politienummer gaat vrijdag uit protest even uit de lucht

De Groninger politie houdt een wekelijks claxonprotest op de Grote Markt
De Groninger politie houdt een wekelijks claxonprotest op de Grote Markt © Ronald Niemeijer/RTV Noord
De politie is vrijdagochtend tijdelijk onbereikbaar op het algemene servicenummer 0900-8844. De vakbonden roepen politiemedewerkers in Den Haag bijeen voor werkoverleg. De telefooncentra van het servicenummer zijn daardoor tussen negen en twaalf uur onbemand.
De actie is een protest tegen het uitblijven van een goed cao-voorstel van minister Van der Steur, zo meldt politiebond ACP. Tijdens het werkoverleg zullen onder meer de hoge werkdruk worden besproken en de bereidheid om actie te voeren voor een nieuwe cao.

Bureaus dicht

Donderdagmorgen voert de politie ook actie. Tussen negen en elf uur sluiten bureaus in Noord-Nederland voor twee uur de deuren voor het publiek. Tijdens de sluiting worden geen aangiftes opgenomen. De agenten blijven wel gewoon beschikbaar voor noodhulp, zodat de veiligheid gegarandeerd is.

Claxonprotest en langzaam-aan-actie

De politiebonden voeren al weken actie voor een nieuwe cao. Dat gebeurt in onze provincie onder meer met een wekelijks claxonprotest op de Grote Markt in Stad. Ook werd begin april een langzaam-aan-actie gehouden op de A28.

Eisen

De bonden eisen behalve een loonsverhoging ook nog andere maatregelen, zoals een bonus in verband met de ingrijpende reorganisatie die de politie doormaakt. De politiemensen hebben vier jaar geen loonsverhoging gehad.